ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΛΕΝΙΑ ΒΡΑΔΙΑ 2017

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στις δωρεάν εκπαιδευτικές ενημερώσεις που οργάνωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρόδου "ΚΥΨΕΛΗ" το μήνα Φεβρουάριο σε συνεργασία με τα ΚΕΚ Γεώργιος Γεννηματάς, στις εγκαταστάσεις της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου. Οι συναντήσεις αφορούσαν την ενημέρωση αρχαρίων και προχωρημένων μελισσοκόμων σε θέματα μελισσοκομίας.

Ξεπέρασε επίσης κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου την Κυριακή 12/2/17 στη καθιερωμένη ’’Μελένια Βραδιά ‘’ με την οποία κλείνουν οι συναφείς εκδηλώσεις που εφέτος πραγματοποιήθηκαν για 17η χρονιά και συμπληρώθηκαν με τα εγκαίνια της ανακαίνισης του μοναδικού Μουσείου Μέλισσας στην Ελλάδα που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Μελισσοκομικής Δωδ/σου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Αρχών του Νησιού μας επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι όπως επίσης και φίλοι της μέλισσας που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον καθηγητή Αλέξανδρο Γκουσιάρη σε μια καθηλωτική ομιλία που στόχο είχε την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη σημαντικότητα της ύπαρξης του … χρυσού εντόμου, της ΜΕΛΙΣΣΑΣ, που χωρίς αυτό δεν θα υπάρξει ο άνθρωπος! “Οι μέλισσες υπήρχαν και ζούσαν στη φύση σε πέτρινες ή ξύλινες κυψέλες και μπορούσαν να επιβιώσουν μόνες τους. Σήμερα, οι μέλισσες χρειάζονται τον Μελισσοκόμο για να μπορέσουν να επιβιώσουν” : αυτό είπε ο κ. Γκουσιάρης στα πλαίσια μιας ιστορικής ανασκόπησης της πορείας του εντόμου για να αναφερθεί στην ανάγκη να αγαπηθεί η μέλισσα, να αγαπηθεί η φύση, να διατηρηθεί ο πλανήτης μας! Μέρος της ομιλίας του κ. Αλέξανδρου ήταν το Μουσείο της Μέλισσας που χωρίς φιλοφρονήσεις παρουσίασε ως μια εξαιρετική προσπάθεια του Ν. Μελισσουργού και Ν. Ρέτσα. Πηγή της ιδέας η αγάπη των ίδιων για τη μέλισσα και τα προϊόντα της αλλά και η ανάγκη τους να γνωστοποιήσουν τον κόσμο της Μέλισσας στο κοινό. “Μπράβο”, “Εύγε” , “Συγχαρητήρια” ήταν τρεις λέξεις που προτίμησε να χρησιμοποιήσει στο τέλος της ομιλίας του και πριν βρεθεί μπροστά από την είσοδο του Μουσείου…

Πλέον, το Μοναδικό Μουσείο Μέλισσας έχει ανοίξει τις πόρτες του ολοκληρωμένο για να δεχθεί όλον τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και ξένους που θα περιπλανηθούν σε ένα “ταξίδι” στο εσωτερικό μιας κυψέλης με τρισδιάστατη οροφή, στο ταξίδι του θαυμαστού κόσμου της Μέλισσας!!! (δωρεάν είσοδος λόγω εγκαινίων μέχρι 31/5/17)

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κόσμος είχε την ευκαιρία να γευτεί ‘’μελένιες γεύσεις’’ προσφορά της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Ένα απόσπασμα από τις παρουσιάσεις του κ. Γκουσιάρη: ‘’ Η φύση εξαρτάται από τη μέλισσα. Η μέλισσα εξαρτάται από τον Μελισσοκόμο. Μήπως τελικά δεν καθορίζει η φύση την ύπαρξη του Μελισσοκόμου; Μήπως η φύση χρειάζεται τον Μελισσοκόμο για να συνεχίσει να υπάρχει; Η απάντηση είναι ένα εκκωφαντικό ΝΑΙ! Η μελισσοφοβία δρα ανασταλτικά. Η Μελισσοκομία δρα επικουρικά…

Δεν ξέρω αν αγαπώ τις μέλισσες, αγαπώ το μέλι.

Δεν ξέρω αν αγαπώ τις μέλισσες, αγαπώ το άγγιγμα τους.

Δεν ξέρω αν αγαπώ τις μέλισσες, αγαπώ τα φρούτα και τα λαχανικά που επικονιάζουν.

Δεν ξέρω αν αγαπώ τις μέλισσες, ξέρω ότι δε μπορώ να ζήσω χωρίς αυτές.”