.
 
E-shop Το Θαύμα της Μέλισσας
Newsletter
Καταχωρήστε το email σας εδώ για να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγιεινή διατροφή, τη μέλισσα και τα προϊόντα της.
 

: /

 

Μλισσα: το ωφελιμτερο εδος του ζωκο βασιλεου για τον νθρωπο.
 Η εκμετλλευση της μλισσας απ τον νθρωπο χρονολογεται απ την πιο πριμη αρχαιτητα. Στους Αιγυπτιακος παπρους πριν απ 3500 χρνια αναφρεται το μλι ως θεραπευτικ μσο. Στο βιβλο της ζως των αρχαων Ινδν αναφρεται τι η ζω παρατενεται ταν στην καθημεριν δαιτα υπρχει το γλα και το μλι. Το νκταρ αποτελοσε την τροφ των αθνατων Ολμπιων θεν. Με μλι ανατρφηκε ο Δας απ τη νμφη Μλισσα. Ο πατρας της ιατρικς Ιπποκρτης το συνιστοσε για τη θεραπεα πολλν ασθενειν, το διο και ο Αριστοτλης που πστευε τι το μλι παρατενει τη ζω. Οι Αιγπτιοι προσφεραν στους θεος τους κυρθρες με μλι ως πολτιμο δρο αφοσωσης και εξευμενισμο. Η Κλεοπτρα, βασλισσα της Αιγπτου, χρησιμοποιοσε το μλι για την περιποησ της.
Στις Μυκηνακς και τις Μινωκς πινακδες στα λλα προντα βασικς διατροφς αναφρεται και το μλι (me-ri). Στα κλασικ χρνια το μλι ταν να απ τα συστατικ του μυτωτο (εδος χυλο). Τα σπρια επσης τα τρωγαν κατ καννα με τη μορφ χυλο προσθτοντας ανμεσα στα λλα και μλι. Ευρτατα διαδεδομνοι ταν και οι πλακοντες (γλυκσματα με πολλ αρτματα: μλι, ξηρος καρπος και μυρωδικ). Ο Αρισταος εχε γνει αθνατος, επειδ η Γη και οι ρες, στις οποες τον εχε παραδσει ο Απλλωνας, τον τρεφαν με αμβροσα. Στην περοδο της Βυζαντινς αυτοκρατορας το μλι ταν μρος της διατροφς.

Μλισσα
• Η μλισσα εναι να ντομο το οποο ζει πντα μσα σε μια ομδα που λγεται κοινωνα.
• Κθε κοινωνα μελισσν αποτελεται απ μα βασλισσα, μερικς εκατοντδες κηφνες και χιλιδες εργτριες. Οι τρεις αυτς κατηγορες διαφρουν πολ μεταξ τους.
• Η βασλισσα εναι μεγαλτερη σε μγεθος απ τις εργτριες, και ζει περπου 4 χρνια. Τρφεται αποκλειστικ με βασιλικ πολτ.
• Οι κηφνες εναι τα αρσενικ τομα της κοινωνας των μελισσν. Εναι λγο μικρτεροι απ τη βασλισσα και ζουν το πολ για 3 μνες.
• Οι εργτριες εναι οι πιο μικρς μλισσες σε μγεθος αλλ χουν πολ ανεπτυγμνες αισθσεις. Μια εργτρια μλισσα ζει απ 40 ημρες ως και 6 μνες ανλογα με τις συνθκες που επικρατον.
• Η μλισσα φημζεται για τον αξιοθαμαστο τρπο ζως της, για το μλι και τα λλα φυσικ προντα που προσφρει στον νθρωπο. Ωστσο, η μεγαλτερη χρησιμτητα της μλισσας εναι η επικοναση των φυτν με την οποα συμβλλει στην αναπαραγωγ και στην ποικιλτητα της χλωρδας, στον εμπλουτισμ του εδφους, στην προστασα της γης απ τη διβρωση και γενικ στη διατρηση της ζως στον πλαντη.

Η ζω μσα στην κυψλη
• Η βασλισσα, οι κηφνες και οι εργτριες χουν το δικ τους ξεχωριστ ρλο μσα στην κυψλη.
• Η βασλισσα γονιμοποιεται μα φορ στη ζω της και γεννει περπου 50.000-60.000 αυγ το χρνο. Απ αυτ τα αυγ προκπτουν νες εργτριες, κηφνες αλλ και νες βασλισσες. Εναι η μνη που γενν αβγ, εναι λοιπν η μητρα λων των μελισσν της κυψλης.
• Οι κηφνες γονιμοποιον τη βασλισσα και συμβλλουν στη σταθεροποηση της θερμοκρασας μσα στην κυψλη (περπου 36° C).
• Οι νετερες εργτριες παραμνουν μσα στη φωλι τους. Παργουν το κερ για την κατασκευ των κηρθρων, τρφουν και προστατεουν τις νμφες και τη βασλισσα. Οι μεγαλτερες εργτριες, πετνε απ λουλοδι σε λουλοδι και μαζεουν γρη και νκταρ.
• Παρατηρντας κανες τη συμπεριφορ των μελισσν μσα στη κυψλη, ξαφνιζεται καθς διαπιστνει τι αν και πρκειται για ντομα, εναι αξιοθαμαστος ο τρπος με τον οποο ζουν, συμβινουν και επικοινωνον μεταξ τους.
• Οι εργτριες μλισσες ταζουν τη βασλισσα και τα νεογν, αλλ ταζουν και η μα την λλη (τροφλλαξη). Κθε μλισσα ανκει σε συγκεκριμνη κυψλη. Στην εσοδο κθε κυψλης υπρχουν οι φλακες-μλισσες που μυρζουν κθε μλισσα για να βεβαιωθον τι ανκει στη δικ τους κοινωνα. Εν χι, δεν της επιτρπουν να περσει μσα και εν εκενη επιμενει, τη θανατνουν.
• Εναι αξιοθαμαστο το τι οι μλισσες ανταλλσουν μηνματα μεταξ τους με διφορους τρπους. Ο πιο συνηθισμνος και περεργος τρπος επικοινωνας εναι ο ξακουστς χορς της μλισσας. Μια μλισσα αρχζει ξαφνικ να κουνει πολ ντονα τα φτερ της, δνοντας την εντπωση τι χορεει και με αυτν τον τρπο ενημερνει τις υπλοιπες για κποιο μρος στο οποο μπορον να βρουν τροφ. Επιπρσθετα, οι μλισσες επικοινωνον μεταξ τους εκπμποντας χους και οσμς (φερεμνες). Ο ακριβς μηχανισμς της επικοινωνας των μελισσν με οποιονδποτε απ τους παραπνω τρπους αποτελε μυστριο και αντικεμενο επιστημονικς ρευνας.

Τλος, αυτ που προκαλε σως τη μεγαλτερη εντπωση, εναι ο τρπος με τον οποο οι μλισσες χτζουν την κηρθρα. Μια κηρθρα αποτελεται απ πολυριθμα, εξγωνα κελι, χτισμνα το να δπλα στο λλο. Οι ρευνες που χουν γνει καταλγουν στο τι με τη κατασκευ εξγωνων κελιν, οι μλισσες κνουν οικονομα σε πρτη λη, δηλαδ σε κερ, εξοικονομον χρο στη κυψλη και ταυτχρονα πετυχανουν τον μεγαλτερο και συγχρνως ανθεκτικτερο αποθηκευτικ χρο για το νκταρ και τη γρη που μεταφρουν.
 

 
Τρόποι Πληρωμής | Τρόποι Αποστολής | Ασφάλεια Συναλλαγών
Copyright . All rights reserved
Designed and developed byHellasSITES